Search
Close this search box.
plovdiv

היסטוריה של פלובדיב שכדאי להכיר

עזרה בתכנון טיול לבולגריה? השאירו פרטים 👇

לא סתם פלובדיב זכתה לכינוי העיר ה- 6 העתיקה ביותר בעולם.

בשנותיה הארוכות העיר הזאת עברה תהפוכות רבות בין אם בשלטון, אמנות, סגנון, שפה, תרבות ועוד..עם השנים בחפירות מקומיות מתגלות עוד ועוד מציאות מפתיעות על העיר המעניינת הזאת שסוחפת רבים לחפש, ללמוד ולתהות על ההיסטוריה והתרבות המרתקת באזור:)

היסטוריה בפלובדיב מהתקופה הרומית

פלובדיב כעיר עתיקה הייתה קיימת גם בתקופות נושנות ביותר בהיסטוריה כמו תקופת האבן, הברונזה ותקופת הברזל.

כ – 72 שנה לפני הספירה העיר נכבשה על ידי הכוחות הרומאים ועברה משליטת המקדוניים לרומאים שבנו בה את "הפורום הרומאי" ששימש לדיונים ואירועים של המועצה הרומית הם בנו גם את "התיאטרון הרומי" ששרידיו התגלו לא מזמן בעיר העתיקה ונערכו בו תחרויות ומופעים שונים והשאירו גם בית מרחץ עתיק בעיר מתקופתם. הרומאים כינו את העיר פלובדיב "פיליפופוליס"

הרומאים שלטו באזור פלובדיב עד שנת 816 ולאחר מכן היא נכבשה על ידי האימפריה הראשונה של הבולגרים.

היסטוריה בפלובדיב בתקופת מסעי הצלב

במאה ה – 13 העיר נכבשה על ידי הכוחות הצלבנים ותפסה אמונה של זרם הנצרות הבוגומילית שהיה זרם חזק באזור בוסניה והרצגובינה.

היסטוריה בפלובדיב מהתקופה העות'מאנית

במאה ה – 14 העיר נכבשה על ידי הצבאות העות'מאנים של הסולטאן מוראט הראשון 

והם הקימו בה מסנים רבים כגון מסגדים בסגנון טורקי ומבנים בעיצובים של האימפריה העות'מאנית. לאחר כמעט כ – 500 שנה כבשו את העיר הכוחות הרוסים שנלחמו נגד העות'מאנים בזמנו בשנת 1878 נערך קרב בעיר בו הכוחות העות'מאנים וויתרו וזה אפשר לרוסים להמשיך לכיוון העיר הטורקית המפורסמת, איסטנבול ולנסות לכבוש גם אותה.

מלחמת העולם הראשונה והשניה וההשפעות על פלובדיב

במהלך המלחמות הללו בולגריה שידרה בעלת גישה ניטרלית אך פעלה תחת נטיה פרו – גרמנית. כמו כן, פלובדיב גם עברה מספר מלחמות באזור הבלקן עקב מספר רב של מדינות שחולקות גבול עם המעצמה הבולגרית.

במלחמת העולם השניה הצבע הבולגרי נטל יוזמה והצטרף לצבא האדום ולחם נגד הכוחות הגרמניים בשטחי המדינות : הונגריה , יגוסלביה ואוסטריה.

לאחר מכן, בשנת 1946 העם החליט להדיח את המלך האחרון של מעצמת בולגריה ולסיים בשלטון המלוכה על מנת לעבור לשלטון קומוניסטי – סובייטי. 

לבסוף, בחודש יוני של שנת 1990 נערכו בחירות דמוקרטיות וחופשיות בפעם הראשונה בבולגריה.

רעידת אדמה בפלובדיב

באביב של שנת 1928 המאה ה – 20 אירעה רעידת אדמה חזקה במחוז העיר צ'ירפאן הקרובה לפלובדיב בני העיר ברחו אל שטחים פתוחים וגנים ציבוריים ולעיתים גם ברחו מחוץ לעיר למחנות זמניים. במשך שבועות ארוכים חלו רעידות משנה מאז הרעידה הגדולה שגרמו להפסדים כלכליים קשים ולקריסת מבנים פרטיים וציבוריים חשובים ברחבי העיר שהעיבו קשות על כלכלת העיר ובעיקר הקשו על יהודי העיר.

ההיסטוריה של הקהילה היהודית בפלובדיב

בפלובדיב הייתה קהילה יהודית של כ – 6,000 איש לפחות בה רוב היהודים עסקו במסחר ואפילו הקימו בנקים יהודיים משלהם בעזרת מימון של ארגון הג'וינט. היהודים עברו תלאות שונות בפלובדיב ביניהם כמעט ונשלחו למחנות ההשמדה בשנת 1943 לאחר שרובם רוכזו בכיכר המרכזית על יד בית הכנסת ולאט לאט הקהילה היהודית הזאת הצטמצמה לאחר תוכנית שהוציאו השלטונות הבולגרים בשם "התוכנית לגירוש נתינים זרים" שהחלה בשנת 1939 רבים היגרו לארץ לאחר התלאות הרבות שעברו וכיום חיים בעיר כ – 400 יהודים מקומיים שמונה הקהילה היהודית בנוכחים בימינו אנו עם בית כנסת אחד יחיד ומיוחד בעיר בשם בית הכנסת "ציון" בו נאם גם מנהיג הציונות דוד בן גוריון במאה הקודמת.

רוצה לחזור למשהו ספציפי?

חוויה בבולגריה מתחילה כאן

מחכים לך בעיר!

דילוג לתוכן