Search
Close this search box.
plovdiv

בית כנסת פלובדיב

עזרה בתכנון טיול לבולגריה? השאירו פרטים 👇

בפלובדיב קיים בית כנסת אחד, יחיד ומיוחד שהכינוי שלו הוא "ציון" או "קהל חדש" והוא אחד מתוך שני בתי הכנסת היחידים שפועלים בבולגריה כולה. 

בית הכנסת מעוצב בסגנון עות'מאני בשילוב ציורי פסיפס מרהיבים על קירות המבנה מבפנים והוא הוקם על שרידי בית כנסת עתיק ממנו מהמאה ה – 18. בית הכנסת "ציון" החל להיבנות מחדש בתחילת שנת 1886 ונחנך בשנת 1892 גם דוד בן – גוריון זכה שביקר בבית כנסת זה ונשא נאום בפני בני יהודי קהילת פלובדיב. 

בית הכנסת ממוקם במרחק של כ – 500 מטרים משרידי העיר העתיקה והמפורסמת של פלובדיב ברובע הורטה מזר ומלא היסטוריה עשירה על גלות העם היהודי ומאופיין במה שעבר עליו עם השלטון העות'מאני , השואה ופרעות שונות שהגיעו לאזור.

המראה שלו מבחוץ הוא קירות בצבע חום בהיר – לבן , דלתות וחלונות בצבע טורקיז מהמם ודוגמת חנוכיות על החלונות (למקרה ואתם מתקשים בחיפוש והיו כאלו שהתקשו..) 

בית כנסת יפה מאוד שנמצא במרכז פלובדיב ברובע הורטה מזר, זהו הרובע היהודי לשעבר, בית הכנסת נקרא ציון. הוא נבנה בסוף המאה ה-19 בשנת 1886 בסגנון התחייה, בית הכנסת פעיל ועדיין מתקיימים בו תפילות, בכל יום שישי בערב ושבת בבוקר אני מאחל לכל המבקרים בפלובדיב לבקר בבית הכנסת.

בית הכנסת בפלובדיב הוא אחד מאנדרטאות התרבות העתיקות בעיר. הנתונים הראשונים הם מהמאה השלישית-רביעית לספירה, כאשר פלובדיב נקראה פיליפופוליס. על פסיפס רצפה צבעוני מהמאה ה-3-4 לספירה נמצאו כתובת ביוונית ורישום של חנוכיה מוזהבת. הוא נבנה בשנת 1887.

תיאום תפילות וביקורים בבית הכנסת של פלובדיב

בית הכנסת קטן ושקט יחסית והתפילות בו מתקיימות בשבתות ובחגים בלבד.

ניתן ליצור קשר במספרי הפלאפון הפרטיים הבאים לתיאום ביקורים או תפילות : 

אלברט בכר – +35932263525 אח של הגבאי בבית הכנסת פחות דובר עברית ויותר בולגרית אך ישמח להראות לכם את המקום.

לא מתקיימת תפילה ביום אלא רק קבלת שבת, בחורף ב17:30 ובקיץ ב18:30
מעבר לכך בית הכנסת לא פעיל, למעט חלק מחגי תשרי

כתובת: ul. "Eliezer Kalev" 6, 4000 Tsentar, Plovdiv
תאריך פתיחה: 1892

לכאן חוזרים מסיבות נוסטלגיות שופץ לפני מספר שנים ומשרת קהילה שהולכת ומתמעטת. אתר חובה לישראלים המבקרים בפלובדיב!

בית כנסת מדהים! מלא היסטוריה ומטופח מאוד. חובה לראות כדי להבין את ההיסטוריה העשירה של העיר.

הקהילה היהודית של פלובדיב

הקהילה היהודית בפלובדיב מעורבת ברוב ספרדי ומעט אשכנזי כך שרוב הסיכויים שתמצאו שם את נוסח התפילה המתאים לכם. 

פלובדיב היוותה בתחילת המאה ה – 20 כמעוז לציונות וגם דוד בן גוריון המפורסם נאם בבית הכנסת "ציון" בפלובדיב בזמן שנכחו במקום אלפי אנשים, הם היו כל כך הרבה שהם צבאו על הפתחים של בית הכנסת וחלקם הגדול נשאר בחוץ.

בשנת 1930 מספרם של בני הקהילה מנה כ – 6,675 יהודים.

יהודי פלובדיב ברובם עסקו במסחר היות ופלובדיב היוותה גשר מעולה בין סופיה לסלוניקי. בשנה זאת הוקמו שני בנקים יהודים בסיוע מטעם ארגון הג'וינט שהיוו עזרה רבה בכלכלת יהודי פלובדיב.

לאחר שבולגריה נכבשה באזור שנים אלו על ידי הצבא האדום מצבם הכלכלי של היהודים בפלובדיב היה בכי רע אי לכך ובהתאם לזאת, הממשלה הבולגרית הקלה על היהודים בעניין המיסים על מזון ומוצרים שנשלחו מטעם ארץ ישראל אך הקשתה על היהודים לקבל את נכסיהם על אדמתה. מה שהוביל לעליה מהירה יותר של יהודי בולגריה לארץ ישראל.

בשנת 1939 החל גירוש של כשישית מבני הקהילה בעקבות תוכנית מקומית שנקראה "המסע לגירוש נתינים זרים" במהלך התוכנית הזדונית כוחות המשטרה הבולגרים פשטו על שכונת היהודים בה שכן בית הכנסת "ציון" ובזזו את היהודים, היכו בהם , גירשו אותם ואנסו את נשיהם , רוב היהודים הועברו לאזור טורקיה ויוון אלו שהייתה בידיהם אזרחות של אחת המדינות התקבלו בברכה,ואלו שלא נותרו בשטח ההפקר חשופים למתקפות מטעם שני צידי הגבול נציגים מטעם יהודי בולגריה הפעילו לחץ על המשטר הבולגרי להחזיר את היהודים שגורשו בחזרה לבולגריה ולבסוף מאמציהם נעתרו בחיוב חלקי ומפקד המשטרה הסכים להעביר את היהודים לאזור וארנה משם יצאו ספינות מעפילים הישר לארץ המובטחת.

השכונה היהודית בפלובדיב נקראה בשם אורטה – מיזאר  ובתחילת חודש מרץ של שנת 1943 רוב בני הקהילה היהודית רוכזו בשטח בית הספר היהודי לאחר שניצלו משילוח למחנות ההשמדה כיוון שבוצעה כבר פעולת ה"אקציה" בתקופת השואה הנוראית בה הנאצים כבר הוציאו צווי פינוי ליהודים.

כיום, נכון לשנת 2022 קהילת פלובדיב מונה כ – 420 יהודים.

בילינו סוף שבוע בפלובדיב באוגוסט והשתתפנו בשירות שישי בערב. תקשורת מראש באמצעות דואר/טל/וואטסאפ דרשה הרבה ניסיונות חוזרים, אבל כשהגענו למקום התקבלנו בחום. אין מנין מלא אפילו בעונת התיירות, ועשו קבלת שבת/מעריב לפני הזמן המוקצב. בית הכנסת יפה מבפנים – דוגמה מצוינת לעבר מפואר.

רוצה לחזור למשהו ספציפי?

חוויה בבולגריה מתחילה כאן

מחכים לך בעיר!

דילוג לתוכן